Pages - Menu

24 Temmuz 2013 Çarşamba

İspanakli - Cevizli Kol Boregi

Ramazan ayı ailem için önemli. İşten güçten diğer zamanlarda aynı saatlerde yemeğe birlikte oturamıyorduk ki bu ay telafi yapıyoruz hep birlikte. Bu yüzden akşam ne pişirsem telaşesi oluyor çoğu zaman. Hele bir de yaz mevsimine denk gelmesi Ramazan ayının bir kaç senedir akşam yemeklerinin önemini daha bir artırıyor sanki. Her şey yapılmıyor, iştahla yenmiyor çünkü en azından bizde böyle. Ağır geliyor iftar saatine. İşte tüm bunların arasında hepimizin her daim severek yediği bir yemeği yapmaya karar verdik ve koyulduk işe. Akşam ne pişirsem? Tabiki ıspanaklı kol böreği ve yanında da tarhana çorbası.. Mmmm nefis bir ikili. Kol böreği nasıl yapılır? diyenlere bizim tarifimizi paylaştım. Denemek isteyenlere afiyet olsun diyoruz. Sevgiler..


ISPANAKLI CEVİZLİ KOL BÖREĞİ
MALZEMELER:
1 kg yufka
1/2 kg kıyma
1/2 kg ıspanak
2 adet orta boy soğan
1,5 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1,5 çay bardağı ceviz
2 adet yumurta
1/2 (500 gram) süt
1/2 çay bardağı su
sıvıyağ

YAPILIŞI:
Kıymalarımızı pişireceğimiz kabımıza aldıktan sonra 1/2 çay bardağı su ile orta ateşte pişmeye alıyoruz. Bu arada soğanlarımızı ince ince doğrayıp hazır hale getiriyoruz. Kıyma suyunu iyice çektikten sonra içerisine bir miktar sıvıyağ ile soğanları koyup pişirmeye devam ediyoruz. Soğanlar pişme kıvamına geldiğinde (öldüğünde :)) içerisine 1,5 tatlı kaşığı pul biberi ilave edip karıştırıyoruz. İçerisine ıspanak ve cevizlerimizi de ekledikten sonra kısık ateşte bir süre pişiriyoruz. Bu arada ben ıspanakları daha önce ayıklayıp, pişirdim ve lazım olur diye derin dondurucuda saklamıştım. Bu yüzden böreğin içini hazırlarken pişirme sürem daha kısa oldu. En son ocaktan almadan önce üzerine 1 çay kaşığı karabiber koyup içimizi hazır hale getiriyoruz. Ayrı bir kapta yumurtalarımızı çırpıp içerisine süt ve bir miktar sıvı yağ ile karışımı hazır hale getiriyoruz.Yufkamızın yarısı tezgahımıza açıp onun da yarısını ayırıp öncelikle içine yumurta, süt, yağ karışımından sürüp daha sonra hazırladığımız içi kesim yeri boyuna azar azar ilave ile koyup yaprak yuftamızı rulo hale getiriyoruz. Orta boy fırın tepsimizi yağladıktan sonra hazırladığımız ilk yaprak yufkamızı kıvırarak tepsimizin ortasına koyuyoruz. Sonrasında hazırladığımız her yaprak rulo yufkamız kendisinden bir önceki yufkanın bitim noktasından itibaren tepsiye yerleşmeli. Maksat açılmasın ;) En son üzerine kalan yumurta,süt,yağ karışımını döküp 180 derece fırında pişmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun tekrar. Sevgiler kucak dolusunca..

2 yorum:

  1. O kadar güzel görünüyor ki fotografı görünce elde açma börek zannetttim nasılsa yapamam diyordum ki yufkayı gördüm. Ellerinize sağlık ramazan için de ideal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlhan bey. hoşgeldiniz bloguma yeniden.Evet hazır yufkayla yaptık biz kol böreğini. Lezzetli ve pratik bir tarif. Denerseniz afiyet olsun diyorum sizlere de. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve güzel düşüncelerinizi paylaştığınız için.

      Sil

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.