Pages - Menu

24 Eylül 2014 Çarşamba

Maydanozun Faydaları

En çok sevdiğim yeşilliktir maydanoz. Süslemelerde, salatalarda, yemeklerde çok güzel durduğunu, güzel lezzet verdiğini düşünüyorum.  Bir çok yerde kullandığımız maydanozun faydalarını Diyetisyen Tutku TÜZÜN sıralamış. Bilgilenmek güzel. Okumanızı tavsiye ederim arkadaşlar.

MAYDANOZUN FAYDALARI

Diyetisyen Tutku TÜZÜN'den Maydanozun faydaları

Bir tutam maydanoz tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının üçte birini karşılayabilirsiniz. Maydanoz bağışıklık sistemine büyük destek sağlar. Çünkü maydanoz bağışıklık sistemini kuvvetlendiren A vitaminini bakımından oldukça zengindir.

Kanserden korur

Antikanseröjen olan maydanozun poliasetilen, coumarin, flavonoid, monuterpen gibi biyolojik aktif bileşenlerin dışında ek olarak Beta karoten içermesi kanserden korunmaya yardımcı olur. İçerisindeki b u maddeler zararlı kimyasal maddeleri zararsız hale dönüştürür.

Kalp sağlığı için maydanoz

Maydanoz düzenli tüketildiğinde kalp krizi, inme ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kandaki Homosistein bu aminoasidin yüksek olması vücut kan damarlarını tehdit ederek kalp hastalıklarına neden olur. Maydanozun içeriğindeki B9 vitamini sayesinde fazla homosistein etkisiz hale getirilir.

Cildi tazeler

Maydanoz karaciğer metabolizmasının iyi çalışmasını sağlayarak, vücuttaki zararlı kimyasal maddelerin atılmasını sağlar. Bu özelliğiyle gençleştirmede, cilt tazeliğinin, güzelliğinin korunmasında etkilidir. Karaciğerin sağlıksız olması, cildin tazeliğini, güzelliğini ve canlılığını yitirmesine neden olur. Yorgun görüntünün dışında, diğer organlarının çalışmasının da olumsuz etkilenmesine neden olur. Vücudu yabancı kimyasallardan arındıran yeşil iksir, karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkili olduğundan, kişinin daha genç, daha sağlıklı ve zinde olmasını sağlar.

Kansızlığı önler

Demir içeriği yüksek olan maydanoz ayrıca folik asit ve C vitamini sayesinde kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Yüksek klorofil içerdiğinden kanı arttırarak kansızlığa engel olur.

Potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller açısından da zengin olan maydanozda az miktarda sodyumu bulunur. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum tansiyonun düzenlenmesinde yardımcıdır.

Tüm bu vitamin ve minerallerden daha iyi yararlanabilmek için maydanozu çiğ olarak tüketmek gerekir. Kurutulmuş maydanozda mineraller sabit kalırken, A ve C vitamininin çoğu kaybolur. Her sabah kahvaltıda bir tutam maydanoz tüketmekle içeriğindeki vitamin ve minerallerin yararlarını hissedebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.