Pages - Menu

17 Eylül 2014 Çarşamba

Sağlık için Kesme Tahtalarının Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Kesme Tahtalarında Bakteri Ürememesi İçin Ne Yapılmalıdır?

En çok kullanılan mutfak gereçlerinden olan kesme tahtaları plastik, ahşap, bambu, cam, akrilik gibi çeşitli malzemelerden üretilmektedir. Evlerde genellikle ahşap ve plastikten yapılan kesme tahtaları kullanılmaktadır. Her evin vazgeçilmez mutfak gereçlerinden olan kesme tahtaları dikkat edilmezse bakteri yuvasına dönüşebilmektedir. Kesme tahtalarını sebze veya et doğradıktan sonra suyla çalkalamak pek işe yaramamaktadır. Bazen de aynı kesme tahtası hem çiğ etleri doğramak için, hem de sebzeleri hazırlamak için kullanılmaktadır. Böylece çiğ et kesilen tahtada oluşan bakteriler aynı kesme tahtasında kesilen sebzelere de geçerek çapraz bulaşma gerçekleşmektedir. 


Kesme Tahtalarında Bakteri Ürememesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Peki çok sık kullandığımız bu kesme tahtalarında bakteri ürememesi için ne yapılmalıdır?
En önemlisi hiçbir zaman çiğ tavuk veya et kestiğiniz bir tahta üzerinde sebze kesmemelisiniz. Ekmek, çiğ yenilen taze sebze ve meyveler, et, tavuk, deniz ürünleri için ayrı ayrı kesme tahtaları kullanın. Bu şekilde pişirmeden çiğ olarak kullanacağınız çiğ etlerden bakterilerinin bulaşmasını engellemiş olursunuz.
Kesme tahtalarını her kullanımdan sonra iyice temizleyip özellikle çiğ et kestikten sonra dezenfekte edin. Kesme tahtası seçerken bulaşık makinasında yıkanabilen bir malzemeden üretilmiş, kolay temizlenebilen, pürüzsüz bir yüzeye sahip olan kesme tahtalarını tercih edin.
Bulaşık makinesinde yıkamıyorsanız kesme tahtanızı sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkayıp sonra 2 litre suya yarım çorba kaşığı (8 ml) klorlu çamaşır suyu ekleyerek hazırladığınız karışımla sterilize edin. Sonra temiz kağıt havlu ile hemen kurulayın. Bu solüsyonu sprey şişesinde saklayıp gerektikçe kullanabilirsiniz.
Ayrıca kesme tahtalarını temizlemek ve sterilize etmek için şu malzemeleri de kullanabilirsiniz.

Sirke Dezenfekte Eder: Ahşap kesme tahtalarını su ve bulaşık deterjanıyla yıkamak ahşap yüzeydeki liflerin zayıflamasına neden olur. Bunun yerine kesme tahtalarınızı temizlemek ve dezenfekte etmek için her kullanımdan sonra beyaz sirke veya sirkeyle silin. Sirkede bulunan asetik asit E.coli, Salmonella ve Staphylococcus gibi zararlı mikroplara karşı etkili bir dezenfektandır. Kesme tahtasına sinen kötü kokuları gidermek istediğinizde tahtanın üzerine biraz kabartma tozu sürün ve üzerine spreyle seyreltilmemiş beyaz sirke sıkın. Köpürmesi için 5-10 dakika bekleyin ve sonra temiz soğuk su ile ıslatılmış bezle iyice silin.

Kabartma Tozu Kokuları Giderir ve Temizler: Ahşap ya da plastik kesme tahtalarını zaman zaman birer yemek kaşığı kabartma tozu, tuz ve suyu karıştırarak hazırlayacağınız macun ile ovarak temiz tutabilirsiniz. Bu karışımı uyguladıktan sonra sıcak suyla iyice durulayın.

Hidrojen Peroksit Bakterileri Öldürür: Özellikle çiğ tavuk eti veya diğer etleri kestikten sonra kesme tahtasında oluşan bakterileri yok etmek için kesin etkili bir bakteri öldürücü olan hidrojen peroksit kullanabilirsiniz. Kesme tahtasının üzerindeki bakterileri öldürmek için önce kağıt havlu ile sirke sürün, sonra başka bir kağıt havlu ile %3’lük hidrojen peroksit sürün.

Limon Kokuları Giderir: Kesme tahtalarında ki soğan, sarımsak gibi kokuları gidermek için kesilmiş yarım limon ile ovarsanız hem dezenfekte etmiş hem de güzel kokmasını sağlamış olursunuz.


Çamaşır Suyu Temizler: Ahşap kesme tahtalarının yüzeyini temizlemek için yukarıda ölçüleri verilen çamaşır suyu solüsyonuna batırdığınız fırça ile ovun. Ovma hareketini küçük daireler şeklinde yapın ve tahtanın ve bu karışımı emmemesi için önce hafifçe ıslatılmış kağıt havluyla silip, sonra kağıt havluyla hemen kurutun.

Tuz Parlatır: Ekmek tahtanızı ya da kesme tahtanızı su ve sabunla yıkadıktan sonra ıslatılmış bir bezi tuza batırıp tahtayı ovarsanız daha parlak olacaktır. Ayrıca iyi bir temizliğe ihtiyacı olduğunda tuz ve limon suyuyla macun hazırlayıp ovun.
Kesme tahtaları zamanla yıpranacaktır. Çok yıpranmış veya üzerinde derin çatlaklar, çizikler oluşan kesme tahtalarını hangi materyalden yapılmış olursa olsun atıp yenisini alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.