Pages - Menu

3 Şubat 2020 Pazartesi

Erişte Kavurması


ERİŞTE KAVURMASI
Tekrar merhabalar. Bugün 2 post paylaşıyorum sizinle. Önceki postta da değindiğim gibi haftasonunun yoğunluğundan bugüne kaldı akşam mönüleri. Cumartesi günü annemin hazırladığı Ispanaklı kol böreği vardı akşam mönüsünde. Pazar günüde erişte kavurması vardı.

Ispanaklı kol böreği postuna bakmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Ailecek evde yapılan doğal ürünleri daha çok seviyoruz. Daha lezzetli geliyor tatları. Yazın hazırladığımız ev yapımı, doğal makarna diğer adıyla erişte çoğu zamana iş dönüşleri evde akşam yemeklerinde kurtarıcımız oluyor. İstediğiniz her tarife uyumlu bir malzeme diyelim erişte için. Öyle ki isterseniz peynirli yapın, isterseniz kıymalı, isterseniz sadece yoğurtla ikram edin, dilerseniz daha farklı şekillerde.. Çeşitlendirmek tamamiyle sizin inisiyatifinizde oluyor. Bu sebeplede hazır makarnalara göre daha çok tercih ediyoruz ev yapımı erişteyi.
Gelelim yemeğin tarifine. Biz peynirli-cevizli erişte tercih etmiştik. Umarım beğenirsiniz. Afiyetle..

Malzemeler

  • 1 yemek tabağı erişte
  • Sıvı yağ
  • Tereyağ
  • Tuz
  • Rendelenmiş peynir
  • Ayıklanmış, öğütülmüş ceviz
  • Kaynar su

Yapılışı

  • Az bir sıvıyağda eriştelerimizi renk değiştirmeye başlayana kadar kavuruyoruz. Sürekli karıştırmak gerek erişteler çabuk esmerleşiyor. 

  • Pilav yapıyor gibi üzerine biraz sıcak su ilave ediyoruz. Yeterli yumuşaklığa gelene kadar arada kontrol edip tekrarlıyoruz bunu. Sıcak suyu azar azar ilave etmemiz kontrollü pişirmeden kaynaklı. Yoksa eriştelerin hamur olması kaçınılmaz.

  • Peynirinizin tuz oranına göre yemeğimize su ilave ettiğimizde tuz da koyarak pişmeye bırakalım.
  • Pişen eriştelerimizi süzgece alıyoruz. 
  • Ayrı bir kapta peynir ve cevizi karıştıralım.
  • Genişçe bir ikram tabağına bir sıra erişte bir sıra peynir ceviz karışımı yaparak elimizdeki malzeme bitene kadar bu sıralamayı tekrarlayalım.
  • En son tereyağımızı içine çok az sıvı yağ koyarak eritelim ve sunum için hazırladığımız tabağımızda servis etmeden hemen önce eriştelerimizin üzerine gezdirerek dökelim.
Deneyen, denemek isteyen herkese tekrar afiyet dileyelim. Tarifimizi yaparsanız deneyiminizi bizimle paylaşmanızı rica edeceğim sizlerden. Yeni tarifler için de arayıştayım bu arada. Sizlerinde farklı tarifleri varsa paylaşırsanız ben de onları denemek,tatmak isterim. Yeni tariflerde görüşmek üzere.. Sevgiyle kalın..

Unutmadan daha önce evde erişte yapmayanlar için aşağıya yapılış aşamalarının tarifini bırakıyorum. Malzemelere irmikli un demiştim. Daha lezzetli oluyor diğer unlara göre. Yinede tercih sizlerin. Damak tadınız önemli. Dilerseniz sade un ile de yapabilirsiniz. Yapanların ellerine sağlık.

Erişte Nasıl Hazırlanır? Malzemeleri Nelerdir?

MALZEMELER
  • 15 adet yumurta
  • 5 su bardağı su
  • 500 ml. süt
  • 5 kg sarı un (irmikli un)
  • 2 yemek kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Unu eleyip yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın ve içerisine oda sıcaklığındaki yumurtaları kırıp sütü ekleyin. Kenarlardaki una tuzu serpin ve hamuru yoğurmaya başlayın.
Bir yandan kenarlardaki unları ortaya toplayıp bir yandan azar azar ılık su ekleyerek hamurunuzu yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan, sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar bu işleme devam etmelisiniz. Hamuru üzerine nemli bir bez örterek ılık bir yerde birkaç saat dinlendirin.

Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırıp un serptiğiniz düz bir yüzey üzerinde oklavayla dilediğiniz kalınlıkta açın. Çok kalın olmamalı ancak yufka inceliğinde de olmamalı açılan hamur. (Pişerken etkili oluyor hamur kalınlığı.)

Açılan bezeleri temiz örtüler üzerine serip,havanın durumuna göre bekleme süresini ayarlarsınız, biraz kurutun. Açılan yufkaların çok kurumaması mühim. Erişte haline getirirken kesme esnasında hamur kırılıyor. Çok yumuşak olursada birbirine yapışıyor hamur.

Kesilecek kıvama gelen yufkaları üst üste dizip iki parmak genişliğinde şeritlere ayırın ve çok ince olmamak kaydıyla 2mm kalınlığında parçalar keserek eriştelerimizi oluşturmaya başlayalım. Bütün parçaların aynı boyutlarda olması kesme makarnanızı,eriştenizi pişirirken işinizi kolaylaştırır ve tüm makarnaların aynı seviyede pişmesini sağlar.

Erişte haline gelen açmalarımızı kuruması için temiz bir beze,sofraya biraz havalandırarak serelim ki üzerine biriken fazla unu alalım.

Makarnaların hızlı kuruması için serdiğimiz temiz bezi nemini aldıkça yenileyelim. Temiz örtülerin üzerine alıp birkaç gün boyunca kurutun. Kuruyan erişteleri serin ve güneş almayan bir yerde bez torbalarda saklayın. Cam kavanoza koymak istersenizde içerisine defne yaprağı atın eriştelerin. Böceklenmesine mani olur.

2 yorum:

  1. Endüstriyel Mutfak Servisi olarak bloğunuzu beğendik.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederiz düşünceniz ve ziyaretiniz için. Her zaman bekleriz. İş yoğunluğundan vakit buldukça yeni tarifler eklemeye çalışıyoruz.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.