Pages - Menu

22 Eylül 2020 Salı

Baget Ekmek - Nasıl Yapılır?


Herkese merhabalar. Umarım hepinizin günü, haftası sıkıntısız, sağlıklı ve güzel geçmiştir. Pandeminin başladığı günden itibaren sürekli bir gerginlik hakim, genel bir korku. Bazen korkulardan, stresten uzaklaşmak için bir şeyler yapmak iyi geliyor. Temizlik, yemeklik şeyler vs. Artık o anki ruh halimiz bizi neye götürürse diyelim.

Ben haftasonu aslı Baget ekmek olan ama minik ekmekte denilen ekmeklerden yaptım. Biraz vakit alıyor yapması ama hızlı bir uygulama ile olmayacak bir şey değil. Biz Pazar günü sabah kahvaltısında yedik Baget ekmeklerimizi.

Tarifine gelirsek;

MALZEMELER
  • 1 pk. yaş maya
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 5 yemek kaşığı ev yoğurdu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
YAPILIŞI
  1. Derin bir kabın içerisine ılık suyumuzu alıp içerisine yaş mayamızı ilave ediyoruz. Maya suyun içinde iyice eriyene kadar bir çırpma teliyle çırpıyoruz. 
  2. Üzerine şeker ilave edip yine şeker suda eriyene kadar karıştırıyoruz.
  3. Un,tuz ve yoğurdu da karşıma ilave edip ele az da olsa yapışan çok katı olmayacak bir hamur hazırlıyoruz.
  4. Hazırladığımız hamuru mayalanması için kabın ağzını kapatıp güzelce sarıp sarmalayarak sıcak bir yere bırakıyoruz. (Ben 45 dakika bekledim bu arada)
  5. Mayalanan hamurumuzu masaya alıp eşit büyüklükte parçalara ayırıyoruz. Beze yapıyoruz.
  6. Her parçayı elimizle genişletiyoruz tüm parçalara aynı işlemi uygulayacağız. Parçaları açtıktan sonra içe doğru katlayıp tekrar genişleterek açıyoruz. Tekrar içe katlıyoruz.. Bu düzen ekmek yapımında gerekli sevgili okurlar. Hamuru içe doğru katlayıp tekrar yoğurarak açmak hamurun elastikiyetini artırıyor, daha hızlı ve güzel kabarmasını sağlıyor.
  7. Tüm parça hamurlar için bezelerin yoğrulma işlemi bitince yarım saatte tepsi mayalanmasını bekliyoruz. Bezelerinizin üzerine temiz bir bez koyarsanız kurumasını önlemiş olursunuz küçük bir not olarak sıkıştırayım buraya.
  8. Tepsiyi pişmesi için fırına koymadan önce keskin bir bıçak yardımıyla ekmeklerimize çizikler atıyoruz en az 1 cm derinliğinde.
  9. Fırına koymadan önce üstlerine azar azar un serpip pişmesi için fırına tepsiyi koyabiliriz artık.

Baget ekmeklerimizin yapılış aşamaları bu şekilde sevgili okurlar. Ekmek yapımında püf nokta fırının nemli olmasıdır ve pişirme ayarının yüksek olması gerekliliğidir. (Ben 250 derecede pişirmiştim.)
Fırını nemlendirmek için  ilkin fırını yüksek ısıda çalıştırmalısınız ve fırının içine en alta ısıya dayanıklı bir kaba (cam olur tencere olur hangisi uygunsa) içerisine sıcak su koymalısınız ki sıcak su fırının da ısısıyla ekmeklerinizin pişmesi için yeterli nemi hızlıca oluştursun.

Deneyen herkese afiyet olsun. Yorumlarınızı da bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz. Teşekkür eder, hepinize sağlıklı günler dilerim. Afiyetle, sağlıkla kalın..

2 yorum:

  1. Paylaşımlarını her geçen gün güzel oluyor. takip etmekten mutlu oluyoruz. Eğitim Haber ve Hidroponik

    YanıtlaSil
  2. Ziyaretiniz ve ince düşünceleriniz için çok teşekkür ederiz. Sağolun. Güzel içerikler için zaman buldukça yenilerini eklemeye çalışıyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.