Pages - Menu

22 Mayıs 2021 Cumartesi

Fırında Güveç Karides - Bir şef tarifi





FIRINDA GÜVEÇ KARİDES

Merhabalar tüm ziyaretçilere, okurlara, yemek tutkunlarına.. Nasılsınız demek yerine umarım hepinizin sağlığı yerindedir demeyi tercih ediyorum bu günlerde. Herkes için zor olan zamanlardan geçiyoruz. Bir taraftan kısıtlamalar, bir taraftan yaşanılanlar, bir yandan kayıplar. Allah herkese kolaylık, can sağlığı ve eksilmeden şu süreci atlatmayı nasip etsin dilerim.  Biz de işlerimizi evden yürüttük uzunca bir zaman salgından, insanlardan uzak kalabilmek için. Evden çalışmakta gerçekten çok zorladı bizi. Tabii bu arada ev-iş koşturması derken ben ne zamandır bloga yine paylaşım yapamadım. Affınıza sığınıyorum. Özledim gerçekten blogu, paylaşım yapmayı, yeni tarifler denemeyi. Hazır geri dönmüşken geçtiğimiz günlerde yaptığım bir tarifi paylaşayım sizlerle. Gerçekten inanılmaz, nefis bir yemek oldu. Fırında karides yemeği yapmıştım.

Karides gerçekten çok güzel, lezzetli bir deniz ürünü. Tabii herkes kabuklu haline dokunamıyor. Ben de o gruptayım ☺ Bu yüzden temizlenmiş halini almıştım Migros'tan. 

Tarife geçmeden önce aranızda bilenler mutlaka vardır fakat bilmeyenler için küçük bir not düşelim. Karidesin her ne kadar kabuğu soyulmuş olarak satışı olsa da tam anlamıyla temizlenmiş kabul etmemelisiniz sevgili okurlar, ziyaretçiler. Karidesin kabukları soyulduktan sonra sırt kısmında dikkatli bakıldığında çizgi gibi görebileceğiniz bağırsakları vardır. İnce bir çizik atarak kürdan yardımıyla veya bıçak ucuyla bu bağırsakları temizlemeniz gerekir.      

Fırında Güveç Karides

Malzemeler

1. Kırmızı kapya biber
2. Yeşil biber
3. Mantar
4. Domates ( Büyüklüğüne göre 2-3 adet)
5. Sarımsak ( Büyüklüğüne göre 2-3 diş)
6. 1 yemek kaşığı tereyağ
7. 1/2 yemek kaşığı sıvı yağ
8. Tuz, Karabiber, Pul biber
9. Süslemek için maydanoz
10. İsteğe bağlı kaşar peyniri
11. 500 gr. Karides

Yapılışı

Öncelikle daha önce soymuş olduğumuz sarımsakları ezerek yemeğe kullanmaya hazır hale getirelim. Biberlerimizi jülyen doğrayalım. Mantarlarımızı büyüklüğüne göre 4-6 parçaya ayıralım. Domateslerimizin kabuklarını soyup, yemeklik doğrayalım. 

Yemeğimizi yapacağımız tenceremize sırasıyla sıvı yağımız ile tereyağımızı alıp eritelim. Daha önce ezip hazır hale getirdiğimiz sarımsaklarımızı yağımıza ekleyip bir iki defa yağda çevirdikten sonra içerisine doğramış olduğumuz biberleri dahil ediyoruz. Biberler diriliğini kaybetmeye başladığı zaman tenceremize karideslerimizi ilave edip sürekli alt üst ederek yemeğimizi karıştıyoruz. Karidesler çiğ haldeyken rengi daha şeffaf görünür. Piştikçe rengi koyulaşmaya başlayacak. Daha beyaz hale gelecektir. Karideslerin rengi dönmeye başladığı zaman tenceremize mantarlarımızı da dahil edip birlikte pişmeye bırakıyoruz. Mantarlarımız da diriliğini kaybetmeye başladıktan sonra doğradığımız 
domatesleri de ilave edip pişirmeye devam edelim. Tabii yine sık sık yemeğimizi karıştırmayı ihmal etmeden. ☺ Domateslerin de pişmeye başladığı sıralarda yarım çay bardağı su ekleyelim. Burada domates yeteri kadar sulandırdıysa yemeği ekstra su koymamıza gerek yok sevgili ziyaretçilerim. Yemeğin altını kapatmadan önce tuz ve baharatları ilave edip harmanlayalım. Diğer yandan 5-6 dal maydanozu doğrayıp yemeğe ekleyip karıştıralım. Şimdi sıra yemeğimizi güveçlere aktarmada.

Sunumluk küçük porsiyonluk güveç kaplarımıza kıvam almaya başlayan yemeğimizi pay ediyoruz. Her kabın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip daha önceden ısıttığımız fırında 180 derecede kaşarlar eriyene kadar pişirmeye devam edelim. 

Kaşar peynirimiz eridikten sonra bol yeşillikli hazırladığımız bir salata ile yemeğimizi servis edebiliriz artık. 

Deneyen herkese afiyet olsun. Varsa sizin de özel tarifleriniz paylaşırsanız bizler de denemek isteriz. Ayrıca tariflerimizdeki deneyimlemelerinizi yorumlarda bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz. Hepiniz sevgiyle, sağlıkla kalın. Tekrar ziyaretinizi bekleriz. 

Bu arada ben güveç kaplarımı A101 marketten almıştım. Yazmayı unutmuşum. Resmini hemen aşağıya bırakıyorum. Görüşmek üzere..







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.