Pages - Menu

3 Şubat 2020 Pazartesi

Ispanaklı Kıymalı Kol Böreği


ISPANAKLI KIYMALI KOL BÖREĞİ
Günaydın. Yoğun geçen bir haftasonundan sonra ancak yazabildim bloga. İyi haftalar dileyerek bugüne başlayalım. İnşallah haftanız iyi, ayınız güzel haberlerle geçer.

Haftasonu mönüsü annemden geldi. Çok sevdiğimiz bir yemek Ispanaklı kol böreği. Ispanağın her türlü yemeğini seviyoruz ama arada bu haliyle de yemeği özlüyoruz. Annem sağolsun sürpriz yapmış. Çokta güzel oldu. Buradan da yazmış olalım annem ellerine, emeğine sağlık. Nefis bir akşam yemeğiydi.

Daha öncede blogta yapımını paylaşmıştım Ispanaklı Kol Böreğinin. Buradan ulaşabilirsiniz tarife.

Hazır Ispanaktan bahsetmişken gazetede karşıma çıkan birkaç kısa bilgi de vereyim Ispanakla ilgili.

Cilt bakımı, göz sağlığını koruma, kan basıncının düzenlenmesi, daha güçlü kaslar ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) ve hemofilinin önlenmesi gibi sağlığa sayısız yararı bulunan ve vücudu birçok hastalıktan koruyan ıspanak çok besleyici yapraklı bir sebzedir. Ispanağın faydaları, zararları ve besin değerleri nelerdir?Ispanak nasıl tüketilmeli? İşte cevapları...

ISPANAĞIN BESİN DEĞERLERİ

Ispanak popüler bir fonksiyonel besindir. Ispanak besinsel özelliklerle doludur ve çok miktarda temel besin içerir. Malign hücrelerin büyümesini engelleyen anti-kanser, antioksidan özelliklere sahiptir. Sağlıklı hücre bölünmesini teşvik eder, böylece vücudun iyileştirici özelliklerini geliştirir. Ispanak, vücuttaki kırmızı kan hücreleri için gerekli olan A, B, C, E, K, çinko, magnezyum ve büyük miktarda demir içerir. Ispanak ayrıca saç, cilt, tırnak ve gözler için bulunmaz bir nimettir.
ISPANAĞIN FAYDALARI

Ispanağın vücuda sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:
  • Güneşin zararlı etkilerini önler
Ispanak, C Vitamini ve A, E, K ve C gibi diğer önemli vitaminler bakımından zengin olup cilt dokusunu iyileştirmeye ve cilt ile ilgili bazı rahatsızlıkları tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca cildin güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmasına yardımcı olur. Güneş hasarı durumunda cildin iyileşmesini destekler ve erken yaşlanmayı, cilt kanserini ve güneşin neden olduğu diğer dermal bozuklukları önler.
  • Bağışıklığı artırır
Ispanak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde son derece faydalıdır. Yüksek miktarda A Vitamini, enfeksiyon ve inflamasyonun büyük ölçüde önlenmesine yardımcı olur. Solunum, idrar ve bağırsak yollarının mukoza zarlarını güçlendirir. A vitamini ayrıca insan vücudundaki hastalıklarla mücadele eden lenfositlerin (beyaz kan hücreleri) ana bileşenidir.
  • Anti-inflamatuar özellikleri
Ispanak, artrit, osteoartrit, astım ve hatta migren baş ağrıları gibi çeşitli iltihaplı hastalıklardan kurtulmayı sağlar.
  • Beyin ve sinir sisteminde hasarı önler
Ispanak, özellikle ileri yaştaki hastalarda beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlar. Vitamin C, K ve folatın yüksek içeriği sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan hormonların üretimine yardımcı olur. Ayrıca beynin işleme yeteneklerini geliştirir. Sinir hücrelerinin Miyelin kılıfındaki önemli yağ olan sfingolipidlerin sentezinde yardımcı olur.
  • Gastrointestinal bozuklukları tedavi eder
Ispanak, gastrointestinal sağlığı koruyan yüksek miktarda beta-karoten ve C vitamini içerir. Serbest radikallerin etkilerinden kaynaklanan kanserli büyümelerden kolorektal hücrelere koruma sağlar. Ispanaktaki folat içeriği, DNA hasarını ve kolon hücrelerinin istenmeyen mutasyonlarını önler.
  • Kas gevşetici
Ispanak kas dokusunu güçlendirerek kaslardaki stresi azaltır. Magnezyum, çinko ve diğer besin maddeleri içeriği daha iyi uyumaya yardımcı olur ki, bu da vücudun daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar.
  • Hipertansiyonu tedavi eder
Ispanak, yüksek tansiyon veya hipertansiyon için etkili bir çare olarak bilinir. Stres ve anksiyeteyi azaltmaya da yardımcı olur.
  • Böbrek hastalıklarını önler
Ispanak, vücuttaki sodyum-potasyum dengesinin korunmasına yardımcı olur ve sonuçta ciddi böbrek işlev bozukluğuna yol açabilen aşırı potasyum düzeyini düşürür.
  • Görmeyi geliştirir
Ispanak, yaş ve diğer faktörlere bağlı görme kaybını önleyen vitamin bakımından zengindir. Ayrıca, katarakt ve maküler dejenerasyonun önlenmesiyle görme yetisinin iyileştirilmesine yardımcı olur.
  • Kanseri önler
Ispanak, antioksidanlar, flavonoidler ve diğer besin maddeleri bakımından zengindir, bu da sağlıklı hücre bölünmesini destekler, malign büyüme ve tümörleri engeller.
  • Kemik sağlığını korur
Ispanak, kalsiyum içeriği nedeniyle kemiklerin korunması ve güçlendirilmesinde yararlıdır. Laktoz intoleransı olan hastalarda süt ürünlerine alternatif olarak da kullanılabilir. Osteoporozun erken başlamasını önlemeye yardımcı olur. Kas dokularının yapımında ve kolajen büyümesinde katkısı vardır.

ISPANAK NASIL TÜKETİLMELİ
  • Lif kaynağı ıspanak taze taze pişirilip hemen tüketilirse yeşil renginden dolayı insan vücudunu kanser yapıcı zararlı etkenlerden korur, ama bekletilirse zararlı hale gelir. Ispanak yemeğinin birkaç defa ısıtılması insan vücudunda kusma, baş dönmesi ve ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunun nedeni ise ıspanakta bulunan nitrik ve nitratın artmasıdır. Bu yüzden ıspanak yemeğinin günlük olarak tüketilmesi daha doğrudur.
  • !!!!!!!! Ispanağın erkekler, kadınlar ve çocuklar tarafından tüketimi nispeten güvenlidir. Bilinen  yan etki veya alerjik reaksiyonu yoktur. Bununla birlikte, bazı durumlarda ıspanak, diyabetli hastalarda kan şekeri seviyesinde ciddi dalgalanmalara neden olabilir. Bununla birlikte, nadir olan bu durumda, herhangi bir rahatsızlık veya reaksiyon komplikasyonları önlemek için mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktarda tüketildiğinde bu besin ürik asite dönüşür. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır. Ayrıca aşırı ıspanak tüketimi mideye zarar verebilir. Şişkinlik, gaz, kramp gibi sorunların oluşmasına neden olur. !!!!!! (Kaynak: Sözcü Gazetesi)
Deneyen herkese afiyet olsun diyelim. Yanına Tarhana çorbası yapmıştık. Birbirini tamamlayan iki şahane lezzet. Deneyimlerseniz sizler de yoruma düşüncelerinizi yazarsanız mutlu oluruz. Diğer tariflerde görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.