Pages - Menu

31 Ocak 2020 Cuma

Fırında Mantar Dolması


FIRINDA MANTAR DOLMASI
Merhaba dostlar. Dün akşamın mönüsünde Mantar vardı. Tarife geçmeden önce Mantarla ilgili okuduğum bir yazıyı paylaşayım sizlerle. Mantarın faydalarından bahsedilmiş. Bizim sık sık yaptığımız, sevdiğimiz bir yemek. Farklı tariflerle de deniyoruz mantar yemeğini. Her biri ayrı lezzette oluyor. Faydalarını okuduktan sonra sizlerin de sofralarında yer edeceğini düşünüyorum.
Başlayalım o halde mantarın ne gibi faydaları varmış..

Mantarlar değerli besinlerle doludur. Kalorileri düşüktür ve lif ve protein kaynaklarıdır. Ayrıca B vitaminleri, selenyum, potasyum, bakır ve (özellikle güneşe maruz kaldıklarında) D vitamini gibi birçok önemli besin sağlar.Mantarların sağlığa faydaları arasında kilo kaybı, yüksek kolesterol seviyelerinden kurtulma ve diyabet sayılabilir. Mantarlar zengin bir lif kaynağıdır. Ayrıca mantarda bulunan selenyum, C vitamini ve D vitamini bağışıklık sisteminin gücünü artırmada yardımcı olur.

Mantarın sağlık açısından faydalarından bazıları ise;

Anti-kanser

Mantarlar iyi bir selenyumun kaynağıdır. Çalışmalar, selenyum mineralinin antikanser, antioksidan ve antienflamatuvar olduğunu göstermektedir. Bu da potansiyel ve kanser, kalp hastalıkları, tiroid hastalığı ve bilişsel düşüş riskini azaltmada yardımcı olabilir.

Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurlar

Genel olarak, mantarlar kolesterol içermezler, fakat aynı zamanda iyi bir kitin ve beta-glukan kaynağıdırlar, bu da kolesterolü düşüren liflerdir.

Kemik sağlığını artırabilir.

Pişmiş mantarın tek bir porsiyonu; günlük olarak önerilen ve sağlıklı kemikleri korumak için gerekli temel vitamin olan bakırın üçte birini sağlayabilir. Mantarlar ayrıca, kalsiyumun emilimini sağlayarak kemiklere yardımcı olan D vitamini kaynağıdır.

Genç kalmaya yardımcı olur


2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre, mantarlarda yüksek seviyelerde ergotiyonin ve glutatyon adı verilen iki antioksidan bulunur. Bu antioksidanlar bir arada bulunduğunda, vücudu görünür yaşlanma belirtilerine neden olan fizyolojik strese karşı korumak için çok sıkı çalışırlar.

Beyninizi koruyabilir

Söz konusu iki antioksidan (ergotiyonin ve glutatyon), Parkinson ve Alzheimer'ın önlenmesine de yardımcı olabileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, gelecekte nörolojik hastalık riskinizi azaltmak için günde en az beş adet mantar yemeyi tavsiye ediyorlar.


Enerji kaynağı

Mantarlar B vitaminleri bakımından zengindir: riboflavin (B2), folat (B9), tiamin (B1), pantotenik asit (B5) ve niasin (B3). Bunlar, vücudun, tükettiğimiz yiyeceklerden faydalanmasına ve vücudun her yerine oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Antioksidan bakımından zengin olan mantar vücudun direncini artırdığından hastalılara yakalanma oranını azaltır. Karaciğer, akciğer ve bağırsaklardaki toksinleri temizleyerek vücuttan atar.

Bizim akşam yemekleri işten dolayı eve geç gelmelerimizden daha pratik hazırlanan yemekler üzerine oluyor. Akşam mantarı mönüye koyma sebebimiz de hem sevmemiz hem de bize iyi geldiğini hissediyoruz. Yalnız dikkat etmek lazım her mantar yenmiyor biliyorsunuzdur. Mantarların birçok zehirli türü bulunmakta. Bu sebeple zehirli türleri toplanarak tüketilecek olursa ölüme yol açabilir. Bu tehlikelerden kaçınmak için uygun koşullarda ekilen, üretimi yapılan mantarları tüketmek en iyisidir dedikten sonra tarife geçelim artık. Yalnız tarifi yazarken malzemelere miktarlarını yazmadım. Kişi sayısına göre sizler oranları ayarlarsınız.
30 dakikada Fırında Mantar Yemeği

Malzemeler
  • Kültür Mantarı
  • Dana kıyma
  • Domates
  • Soğan
  • Pul biber, karabiber, tuz
  • Sıvı yağ
  • Kaşar peyniri (Üzeri için)
  • Maydanoz (Süslemek için)
Yapılışı
  • Öncelikle kıymayı kavuruyoruz. Benim daha önce hazırlayıp derin dondurucuda beklettiğim vardı onu kullandım. Daha pratik oluyor.
  • Soğanları ince ince doğradıktan sonra sıvı yağ koyduğumuz tavamızda pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Burada sıvı yağı çok kullanmamaya çalıştım. Kaşar peyniride ilave edileceği için çok yağlı olmasın istedim.
  • Kavurduğumuz kıyma ile soğanı aynı tavaya alıp harmanladıktan sonra üzerine rendelediğimiz domatesi veya evde varsa domates sosumuzu ilave ediyoruz. 
  • En son baharatlarını da ekleyip iç harcımızı ocaktan alıyoruz. 
  • Temizlediğimiz mantarlarımızı fırın kabımıza yerleştirip her bir mantarın içerisine hazırladığımız iç harcımızdan koyuyoruz.
  • En son kaşar peynirlerini isterseniz yaprak şeklinde isterseniz rende olarak içlerini doldurduğumuz mantarların üzerine koyup pişmesi için 180 dereceye ayarlı fırına sürüyoruz. Yarım saatte yemeğimiz hazır oluyor.
  •  İnce kıyılmış maydanozlardan tabaklara serpiştirip servisi öyle yapıyorum. 
Deneyen herkese afiyet olsun. Deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz. Umarız bu tarifle de ortak bir lezzet durağımız olmuştur.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.