Pages - Menu

27 Mayıs 2021 Perşembe

Maş Fasulyesi Nedir ? Faydaları nelerdir? Nasıl Tüketilir? Nasıl Pişirilir? Püf noktalarıyla

Püf noktalarıyla anlattığım kilo vermeye yardımcı & bir diyet yemeği tarifi 

Maş Fasulyesi

1. Genel Bilgilendirme

Maş fasulyesi, baklagil ailesindeki bir bitki türüdür. Esas olarak Doğu Asya, Güneydoğu Asya ve Hindistan alt kıtasında yetiştirilmektedir. Ülkemizde de Gaziantep ve Torosların köylerinde yetiştirilmekte. Hem tuzlu hem de tatlı yemeklerde içerik olarak kullanılabilen bir bakliyat türüdür.

2. Maş fasulyesinin faydaları. Neden Maş Fasulyesi tüketmeliyiz?
  • Öncelikle bu bakliyat türü posa bakımından zenginliği sebebiyle kolesterolün düşürülmesinde etkili oluyor.
             Diyet mönüleri için uygundur. Çünkü;
  • Kalorisi düşüktür.
  • Yağ oranı düşüktür.
  • Glutensizdir.
  • Vitamin ve mineral olarak besin değeri zengindir. 
  • Anti-aging özellikte bir besin, bakliyat türüdür.
  • Sodyum oranı düşüktür.
  • Protein ve posa oranı yüksektir. 

  1. 100 gram haşlanmış maş fasulyesi 7 gram protein içerir. Proteinden zengin bu besin özellikle vejetaryenler için ideal bir bitkisel protein deposudur.
  2. Vitamin ve minerallerden zengindir. 1 fincan çiğ maş fasulyesi 14 mg C vitamini içerir. Ayrıca, 1 fincan maş fasulyesi günlük demir gereksinmesinin erkeklerde yüzde 12, kadınlarda yüzde 5, günlük folat gereksinmesinin ise yüzde 16’sını karşılar.
  3. Protein ve çinko yetersizliği, saç ve tırnakların güçsüzleşmesine ve saç dökülmesine neden olur. Maş fasulyesi saç ve tırnaklar için gerekli olan bu besin öğelerinden zengindir.
  4. Posadan zengin oluşu sebebiyle kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Posa içeriği, kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Hem posa içeriği hem de glisemik indeksinin düşük olması kan şekeri dengesine yardımcı olduğundan diyabetik bireyler için harika bir besindir.
  5. Posadan zengin olduğu için bağırsak dostudur, boşaltım sisteminin temizlenmesini sağlayarak vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  6. 100 gram haşlanmış maş fasulyesi sadece 105 kaloridir. Proteinden ve liften zengin oluşunun yanı sıra glisemik indeksi düşüktür, yağ içermez ve tok tutar. Bu özellikleriyle zayıflama diyetlerinin önerilen besinlerindendir.
  7. İçeriğindeki fitoöstrojenler derinin yapısında bulunan kolajen ve elastin sentezinde görev alarak cildin yaşlanmasını geciktirir. Tam bir yaşlanma karşıtı besindir.
  8. Maş fasulyesi proteaz inhibitörleri içerir. Proteaz inhibitörlerinin tümör oluşumunu engellediği ve kanser riskini azalttığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle kadınlara meme kanserine karşı maş fasulyesi tüketimi önerilir.
  9. Kalp dostu bir besindir. ABD’de yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre haftada 4 ve daha fazla porsiyon bakliyat tüketenlerde kalp hastalıkları riski %22 azalır.
  10. Maş fasulyesi zengin lesitin içeriğiyle karaciğerin yağlanmasını azaltarak karaciğer fonksiyonlarının normal işleyişine yardımcı olur. (Kaynak: Hürriyet gazetesi)
3. Nasıl Tüketilir? Nasıl Pişirilir?

Maş fasulyesi ebat olarak börülce ve türevlerine göre daha küçüktür. Buna göre yiyeceğiniz miktarı ayarlamalısınız. Çünkü 1 çay bardağı maş fasulyesi tüketilmeye uygun hale geldiğinde 1 su bardağı kadara denk olmakta. 

Bezelye, mercimek ya da normal börülce yerine kullanılabilir. Salatasını yapabilir, çorba şeklinde tüketebilir veya sulu yemek şeklinde tercih edebilirsiniz.

Biz akşam yemeğinde salata için kullandık. Gerçekten lezzetli ve güzel bir bakliyat. 

İçerikte dilediğiniz her şeyi kullanabilirsiniz. Son günlerin popüler meyvesi Avokado ile de çok yakışıyor. Denemek isteyenlere ek bilgi olsun.

Öncelikle tüketeceğiniz kadar maş fasulyesini bir gün önceden suya ıslamalısınız. Aynı kuru fasulye hazırlar gibi. Ertesi gün suyunu değiştirerek suda bekletmeye devam ediyoruz. Pişirme saati geldiğinde suyunu süzüp iyice yıkadıktan sonra bir tencereye fasulyeleri koyup yeterli miktarda su ilave edip ocağa aldım. Arada karıştırarak kısık ateşte fasulyeleri pişirdim. Yaklaşık 20-30 dakikada benim istediğim pişme derecesine geldi. Tabii burada önemli bir nokta belirteyim tencerenin kapağını her ne kadar tam kapatmasanız da mercimek vb. tüm bakliyat türlerinde pişme esnasında köpürme olmakta. Bunun için tencerenin altını kapatana kadar sürekli takip etmelisiniz.







4. Püf Noktaları

1. Maş fasulyesinin nasıl pişirilmesi gerektiğiyle ilgili araştırma yaparken fasulyeyi pişirmek üzere kaynamaya koyduğumuzda suyunu iki kere değiştirmek gerektiğine denk gelmiştim. Sebebininse börülce gibi maş fasulyesi de pişerken suyun rengini değiştiriyor olması. Suyun rengi değiştiğinde fasulyelerin süzülüp tekrar kaynar su ilave edilip pişirmeye devam edilmesi önerilmiş. Fakat nedeni belirtilmemiş. Ben suyunu değiştirmeden, tek seferde pişirdim. Fasulyelerde renk değişimi olmadı. Lezzeti de gayet yerindeydi. Bu maddeyi deneyimleyenler olursa yorumlarda nasıl bir fark yarattığını paylaşırlarsa mutlu oluruz.

2. Ayrıca profesyonel mutfaklarda salata, piyaz vb. sosla hazırlanan yiyeceklerin fazla sulanmaması için malzemelerin kuru olmasına dikkat edilmekte. Burada maş fasulyeleri de pişirildikten sonra tamamen kuruyana kadar süzülmeli. Islak kalan fasulye veya salata malzemeleri üzerine dökülen sosu & zeytinyağını tutamadığı ve dibe akıttığı için salata sosu sulanıyor. Bu da hazırladığımız yiyecekte lezzet kaybına sebep olur genel anlamda. Dibe inen sosun her lokmada tüketilemeyeceği hatta sosun büyük çoğunluğunun tabaktaki malzemeler bittikten sonra kapta kalacağı için yediklerimizden çok fazla tat alamayacağız. Bu sebeple maş fasulyesini hazırladığımızda dikkat edeceğimiz püf noktalarından ikinci maddenin önemi daha fazla.  

Sağlıklı günler diliyoruz tüm ziyaretçilerimize. Yeni tariflerde, yeni paylaşımlarda görüşmek üzere. Deneyen herkese afiyet olsun. Sevgilerimizle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkür eder, tekrar bekleriz.